Vandaag is verschenen: De Kastelen van Leerdam

30-05-2024

Vandaag is verschenen deel 26 in de Historische Reeks Leerdam: De kastelen van Leerdam.

Onze voorzitter en schrijver van het boek Teunis Blom heeft het eerste exemplaar overhandigd aan de burgemeester van de Gemeente Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich.

Op de foto: Sjors Fröhlich, Teunis Blom en penningmeester Arie Burggraaf.

Dit boek laat u kennis maken met de beide kastelen die ooit eens in Leerdam stonden. Het oudste kasteel konden we zien aan het Recht van ter Leede, de weg van Leerdam naar Leerbroek. Voor het tweede kasteel moeten we ook al zo’n 700 jaar terug in de tijd. Een kasteel op de zuidwesthoek van de stad, waar nu het Hofje van Mevrouw Van Aerden staat. Ze zullen gebouwd zijn in de eerste helft van de twaalfde eeuw en aan het einde van de dertiende eeuw.

Er is van beide kastelen niet veel zichtbaars over. Van het kasteel aan het Recht van ter Leede zijn een deel van de fundamenten ondergronds nog aanwezig en is het grachtenpatroon herkenbaar. We mogen er vanuit gaan dat het stadskasteel bij de belegering en inname van Leerdam door de Spanjaarden in 1574 grotendeels verwoest is. Dit jaar dus 450 jaar geleden. Er zijn nog funderingen aanwezig die deels onder het Hofje liggen en deels in de tuin.

Het stadskasteel heeft in de vijftiende en zestiende eeuw een belangrijke rol gespeeld in de oorlogen van de heren van Arkel met de Hollandse graven en de strijd tussen Holland en Gelre. De politieke gebeurtenissen in deze periode passeren dan ook uitgebreid de revue.  De overgang van Leerdam naar de “nieuwe leer” in 1573 had grote gevolgen voor de stad en het kasteel. Het zou uiteindelijk tot de ondergang van het kasteel leiden.  In het boek wordt uitgebreide aandacht besteed aan de gebeurtenissen rondom de Spaanse aanval en inname van Leerdam en de gevolgen hiervan voor haar inwoners met als dieptepunt de moord op de predikanten van Leerdam en Asperen en de Leerdamse schoolmeester.

De kastelen van Leerdam” is geschreven door Teunis Blom, telt 180 pagina’s en verschijnt in gebonden uitvoering met harde kaft. Afmetingen 170 x 240 mm.
De prijs bedraagt € 24,50 voor leden en € 27,50 voor niet-leden.

Bestellen kan via de winkel op deze website of stuur een e-mail naar Annette Blom.

Degenen die een exemplaar hebben gereserveerd, krijgen hierover per e-mail bericht.