Aanbieding | Leerdam uitgebreid

04-11-2022

In 2020 bestond onze vereniging 40 jaar en t.g.v. daarvan verscheen het boek “Leerdam uitgebreid, 140 jaar stadsuitbreiding”.
Een fotoboek met begeleidende tekst in oblong formaat, met 174 pagina’s en samengesteld door Jos Slieker.

Leerdam werd lange tijd omringd door een stadsmuur met daarin vier stadspoorten. Door bevolkingsgroei in de negentiende eeuw was er behoefte aan meer woonruimte. Iets dat door de begrenzing van de stadsmuren en grachten nauwelijks mogelijk was. Dat was de reden dat men begon met het afbreken van de poorten. De Schoonrewoerdse poort was de eerste in 1832. Daarna volgden de Veerpoort, Steigerpoort en tenslotte de Hoogpoort in 1869. Aan het eind van de 19e eeuw volgden ook de muren en grachten.
Maar rond die tijd was er al een begin gemaakt met uitbreiding buiten de grachten. Er werden villa’s gebouwd in de huidige Spoorstraat door o.a.
C.A. Jeekel (van de glasfabriek Jeekel, Mijnssen & Co.) en J.A. Burgers (van Varsseveld).

We zien Leerdam in de tijd die volgde steeds groter worden vanuit het centrum richting de wijken West, Oost en Noord en het industrieterrein.

Heeft u dit deel 20 in de Historische Reeks Leerdam nog niet in uw bezit? Dan heeft u nu de kans het aan te schaffen voor een mooie prijs, want t/m 24 december 2022 betaalt u geen € 24,50 (ledenprijs) of € 27,50 (niet-ledenprijs), maar slechts € 12,50.
(Kies in de Winkel “Leerdam uitgebreid aanbieding”.