Verslag lezing “Met de trein naar Leerdam”

20-09-2012

Op donderdag 20 september verzorgde de heer Nieuwenhuis voor ons een lezing over de Betuwelijn (niet te verwarren met de huidige Betuweroute).

Hij nam ons mee op een reis van Dordrecht richting Arnhem en alle stations die daar tussen lagen. Vele stations zijn inmiddels verdwenen, maar sommige verdwenen stations zijn inmiddels ook weer heropend. We zagen hoe vroeger de opening van een nieuw station werd gevierd en hoe de dienstregelingen eruit zagen. Nu gaan er vaak een aantal treinen per uur, toen soms maar 1 op een dag. Ook kan je je nu niet meer voorstellen dat personeel in een huisje bij het station woonde en dan als baan had de spoorbomen te bedienen als er een trein aan kwam.

Erg leuk was de reis die we via vele oude foto’s maakten langs alle stations. Dit lokte ook reacties uit bij de aanwezigen.

Deze avond werd met zo’n 35 bezoekers goed bezocht en ook mochten we een aantal mensen verwelkomen die geen lid van onze vereniging zijn.

Links op de foto onze spreker van deze avond; de heer Nieuwenhuis.

Tijdens de pauze was er koffie of thee en tijd om een praatje te maken of een kijkje te nemen bij de tafel met al onze publicaties.
Ook lagen er foldertjes met informatie over onze vereniging voor de bezoekers die (nog) geen lid zijn.