VERSLAG HIP-AVOND VROUWEN

14-02-2018

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Een thema voor onze foto-avond in de Bibliotheek Leerdam was dan ook snel gevonden: De vrouwen van Leerdam … in middenstand, onderwijs en meer.

We begonnen de avond met een “historie” en vertelden wat meer over o.a. Anna van Egmond en Maria van Nassau.

Daarna zagen we foto’s uit het “dagelijks leven” waar de was met de hand werd gedaan, de vrouwen met een juk liepen of trots bij hun nieuwe keuken stonden.

Bij “bedrijven/beroepen” kon stadsomroepster Bart van Oort natuurlijk niet ontbreken. Verder ook allerlei vrouwen werkzaam bij de Glasfabriek en Varsseveld.

Bij “het Hofje” foto’s van stichteres Maria Ponderus en een aantal bewoonsters.

Bij “verenigingsleven” foto’s van allerlei verenigingen die meeliepen met de Glasfabriek, maar ook van de Chr. Plattelandsvrouwenbond uit Schoonrewoerd.

Foto’s van “onderwijs” zijn altijd leuk. Er werden dan ook veel mensen op de getoonde foto’s herkend. Allemaal namen die we weer kunnen toevoegen in onze Beeldbank.

Na de pauze verder met “politiek” en zagen we ook begin 1900 al wel vrouwen werkzaam bij de Gemeente.

Bij “midden-/kleinbedrijf” allerlei winkels van lang en minder lang geleden. Van de slager en de bakker tot de eerste auto die werd getankt bij de benzinepomp in Schoonrewoerd.

Zuster Croon, het Leerdamse ziekenhuis en de apotheek mochten niet ontbreken bij “gezondheidszorg”.

De laatste categorie “diversen” met Bertha, vrouw op een fiets, een modeshow bij Hamberg, de 3 Betjes en tot slot een foto met 5 generaties vrouwen.

De foto’s die deze avond werden getoond zijn afkomstig uit onze Beeldbank, waar inmiddels zo’n 11.000 foto’s opstaan. We kregen veel reacties uit het publiek; allemaal informatie die zal worden toegevoegd aan de foto’s.


Pauze: tijd voor koffie/thee met een koekje en even bijpraten.