Excursie Gouda

18-06-2011

We begonnen onze excursie in Gouda met koffie/thee en een Goudse siroopwafel bij Teamroom Van den Berg.


Een paar mensen konden de teamroom niet op tijd vinden, dus zij mistten helaas de koffie met koek. Ook was er voor iedereen bonnetje voor stroopwafels met korting.


Na de koffie kregen we een rondleiding door de Sint-Janskerk. Deze is vooral bekend om de Goudse glazen; heel mooie gebrandschilderde ramen. Het wapen van Leerdam kwamen we ook tegen.


Onze gids was te laat, want ze had in haar agenda staan dat we pas ‘s middags zouden komen. Gelukkig was ze er snel en kon ze ons uitleg geven over deze mooie kerk.


De lunch gebruikten we in Restaurant Belvedère. We begonnen met (Goudse)kaas- of uiensoep. Er was deze dag herfstweer voorspeld, maar het regende gelukkig voornamelijk als we binnen waren.


De rest van de lunch was ook heel goed verzorgd en erg lekker, met apart belegde broodjes en vers fruit.


Even uitrusten tijdens de stadswandeling. We hadden een erg enthousiaste gids, die i.p.v. de geplande 1,5 uur wel 4 uur had kunnen wandelen. Ook hield hij er een flink tempo op na, dus was een bankje zo hier en daar helemaal niet erg.


Vanaf de Markt kon je heel goed zien hoe lang de Sint-Janskerk is.


Er zijn in Gouda heel veel oude panden met mooie geveltjes.


Het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum.


Op de gevel buiten zit het duplicaat.


Binnen, op de eerste verdieping, is het origineel te zien.


Beneden in het museum is een winkel waar je kaas kan kopen en allerlei andere souvenirs.
Op de eerste verdieping deze zaal, waar we uitleg kregen van een gids. Nadat iedereen de trap was opgeklauterd, was het fijn om even te zitten, na onze pittige stadswandeling.


Onze gids deed eigenlijk de buitenlandse groepen, maar omdat de Nederlandse gids er niet was, nam hij het over. Met Engels en Nederlands door elkaar werd het toch een best leuk verhaal.


Op de tweede verdieping was van alles te zien over het kaasmaken.


We sloten deze excursie af met koffie of thee bij hetzelfde restaurant als waar we de lunch gebruikt hebben; Restaurant Belvedère.
Het was deze keer niet zo’n heel erg grote groep, maar wel heel gezellig en we hebben weer veel gehoord en gezien.