EXCURSIE GOUDA - 18-06-2011

 

  We begonnen onze excursie in Gouda met

   koffie/thee en een Goudse siroopwafel bij Teamroom Van den Berg.

 

  Een paar mensen konden de teamroom niet

  op tijd vinden, dus zij mistten helaas de koffie met koek. Ook was er voor iedereen bonnetje voor stroopwafels met

  korting.

 

     Na de koffie kregen we een rondleiding door de

    Sint-Janskerk. Deze is vooral bekend om de Goudse glazen; heel mooie gebrandschilderde ramen. Het wapen van

    Leerdam kwamen we ook tegen.

 

   

 

      

 

        Onze gids was te laat, want ze had in    

     haar agenda staan dat we pas 's middags zouden komen. Gelukkig was ze er snel en kon ze ons uitleg geven

     over deze mooie kerk.

 

    De lunch gebruikten we in Restaurant

     Belvedère. We begonnen met (Goudse)kaas- of uiensoep. Er was deze dag herfstweer voorspeld, maar het

     regende gelukkig voornamelijk als we binnen waren.

 

       De rest van de lunch was ook heel

       goed verzorgd en erg lekker, met apart belegde broodjes en vers fruit.

 

        Even uitrusten tijdens de stadswandeling. We hadden

        een erg enthousiaste gids, die i.p.v. de geplande 1,5 uur wel 4 uur had kunnen wandelen. Ook hield hij er een

        flink tempo op na, dus was een bankje zo hier en daar helemaal niet erg.

 

       Vanaf de Markt kon je heel goed zien

     hoe lang de Sint-Janskerk is.

 

      Er zijn in Gouda heel veel oude panden met mooie 

      geveltjes.    

 

    Het Goudse Kaas- en Ambachtenmuseum.     

 

      Op de gevel buiten zit het duplicaat.

 

       Binnen, op de eerste verdieping, is het origineel te zien.

 

       Beneden in het museum is een winkel

     waar je kaas kan kopen en allerlei andere souvenirs.

     Op de eerste verdieping deze zaal, waar we uitleg kregen van een gids. Nadat iedereen de trap was opgeklauterd,

     was het fijn om even te zitten, na onze pittige stadswandeling.

      Onze gids deed eigenlijk de buitenlandse

     groepen, maar omdat de Nederlandse gids er niet was, nam hij het over. Met Engels en Nederlands door elkaar

    werd het toch een best leuk verhaal.

     

 

      Op de tweede verdieping was van alles te zien over het

    kaasmaken.

 

     We sloten deze excursie af met

     koffie of thee bij hetzelfde restaurant als waar we de lunch gebruikt hebben; Restaurant Belvedère.

     Het was deze keer niet zo'n heel erg grote groep, maar wel heel gezellig en we hebben weer veel gehoord en

     gezien.